top of page

Praha: Werkproces

Augustus 2019

De Gouden stad Praag: Ik begin met het bekijken van de foto's die ik zelf gemaakt heb en die ik op internet vind. Wat herinner ik me nog van Praag? De St. Vituskathedraal natuurlijk, en de Tynkerk, het Joods museum, de St. Nicolaaskerken (er zijn er twee kwam ik achter), de Karelsbrug met de poorttorens... Ik begin met een ruwe schets om enigszins de plaats van de verschillende gebouwen te bepalen.

DSC_1870%5B1%5D_edited.jpg

Oktober 2019

De Kathedraal is klaar en de Tynkerk ook. Ik heb de Tynkerk een groot glas-in-lood raam gegeven ook al heeft het origineel dit niet. Bij een kerk hoort nu eenmaal een glas-in-lood raam. Een begin gemaakt met het gemeentehuis, daar zit eigenlijk een hoek in maar ik heb 'm recht getrokken. Probleem was om de lampjes te monteren zonder dat je ze ziet, de ramen zijn daar te groot voor, dit heb ik opgelost door achter de ramen een extra wand met poortjes te plaatsen waarachter dan weer de lampjes komen.

DSC_1733[1].JPG

December 2019

Het begin van de St. Nicolaaskerk in de Malá Strana, oftewel de Kleine Zijde. Bij een vorige koepelkerk gebruikte ik een piepschuim bal, deze keer heb ik een doorzichtige plastic kerstbal gebruikt die ik doormidden slijp, zodat ik boven op de koepel ook een verlichte lantaarn kan  maken. Ik heb een gedeelte van de achterwand alvast geschilderd om te kijken wat het effect is maar ik ben er niet zo tevreden over. 

DSC_1825[1].JPG

Februari 2020

De toren van het oude Stadhuis is bijna af, moet alleen nog geschilderd worden. Ik heb een heel licht soort boetseerspul gevonden dat ik mooi kan gebruiken om de torenspits af te werken.  Ook heb ik besloten de achterwand donkerblauw te maken, hierbij komen de kopergroene en de grijze daken allebei mooi uit. 

DSC_1869[1].JPG

April 2020

De standbeeldjes voor op de Karlsbrug... Wat een priegelwerk. Ik besluit maar één zijde van de brug van beeldjes te voorzien omdat je anders een rij beeldjes van achteren ziet en dat vind ik minder interessant. 

DSC_1873[1].JPG

September 2019

Er zijn zoveel kenmerkende gebouwen dat ik een keuze moet maken. De Kathedraal natuurlijk, en de Karelsbrug met zijn twee poorttorens. Het Gemeentehuis, de Kruittoren en het Oude Stadhuis. Het Joods museum is te klein om uit te werken maar ik ga wel de boogramen gebruiken. De Kathedraal wordt het grootste gebouw dus daar begin ik mee. Belangrijkste kenmerken: 2 torens bezijden de voorgevel, een derde toren naast de rechter zijbeuk en natuurlijk de vele luchtbogen. Ik wil dat je naar binnen kunt gluren en dan binnenin ook glas-in-lood ramen ziet, dus ik begin met de binnenkant van de Kathedraal. Eerst alle onderdelen uitsnijden en schilderen voor ik ze in elkaar zet. Het wordt een aardig gepuzzel.

DSC_1533[1].JPG

November 2019

Ondertussen wijk ik steeds meer af van mijn eerste schets. De Karelsbrug had ik al naar onderen verplaatst omdat de kathedraal al zover uitsteekt en als de brug daar nog voor komt steekt het geheel te ver uit. De poorttorens aan weerszijden van de brug heb ik dwars gezet zodat je in de poort kijkt.   Ik zat een beetje met de overbrugging van kathedraal naar poorttoren, het verschil in diepte is tamelijk groot en ik wist even niet goed hoe ik dit op moet lossen

DSC_1736[1].JPG

Januari 2020

Ik had de Kruittoren al uitgewerkt maar besluit die toch niet te gebruiken. Wegens gebrek aan ruimte kan ik nog maar één toren plaatsen en dan wil ik liever het oude Stadhuis met de astronomische klok.  Ik wil een echt werkende klok dus ben ik gaan prutsen aan een reiswekkertje wat ik heb omgetoverd tot astronomisch uurwerk en daarna in de toren heb gemonteerd.

DSC_1911[1].JPG

Maart 2020

De St.Nicolaaskerk aan het Oude Stadsplein is wel heel gedetailleerd geworden, daarom voeg ik aan de andere St.Nicolaaskerk ook nog een paar details toe

DSC_1867[2].JPG

Mei 2020

Afwerken, lampjes erin, lijst erom en Klaar!

DSC_1888%5B1%5D_edited.jpg
bottom of page