top of page
IMG-20200629-WA0005.jpg
DSC_1225[1].JPG
DSC_0538.JPG

About me

Laat ik me even voorstellen: Mijn naam is Dick Hendriks, geboren in 1968 in een klein Brabants dorpje. Op mijn 20ste verhuisd naar de grote stad Tilburg waar ik TeHaTex heb gestudeerd: Tekenen, Handvaardigheid, Textiele Werkvormen. Ik heb twee grote passies; mijn werk als activiteitenbegeleider voor verstandelijk beperkten, en knutselen.

 

Knutselen. Het klinkt een beetje denigrerend maar een betere benaming voor wat ik allemaal doe weet ik eigenlijk niet.  Tekenen, schilderen, knippen, plakken, snijden, zagen... Ik noem het maar scheppingsdrang. Sinds een aantal jaren heb ik me vrijwel volledig gericht op het maken van architectonische objecten in miniatuur.

Werken in miniatuur geeft me de vrijheid een wereld naar mijn keuze te realiseren en te laten zien wat zou kunnen zijn. Miniaturen roepen een gevoel van verwondering of ontzag op. Je stapt uit de werkelijkheid en in een nieuwe wereld. Het maakt de kijker een voyeur, met toestemming om door ramen en achter deuren te gluren waar dat normaal niet kan. Ik werk niet op schaal, Ik probeer het wezenlijke van een plaats of gebouw te vangen en gebruik hiervoor vaak verschillende schalen door elkaar voor een maximaal effect. In mijn beleving nodigt werken in miniatuur de kijker uit tot een persoonlijke intieme relatie met het object. Tegelijkertijd houd de onmogelijkheid om het miniatuur te betreden ons op een afstand. Werkend op kleine schaal geeft me de mogelijkheid om iets te creëren dat tegelijkertijd “echt” en “onecht” is.

Inspiratie voor de torens en 3D schilderijen haal ik uit Middeleeuwse stadjes zoals Rothenburg met hun opeengepakte huizen en smalle straatjes, en mythische architectuur zoals de Hangende Tuinen van Babylon en de Toren van Babel. Ook de Fantasy boeken die ik graag lees dragen hieraan bij en hebben mede geleid tot het bouwen van The White Tower. Deze is geïnspireerd op de gelijknamige centrale zetel van de Aes Sedai, een Orde van machtige tovenaressen uit de boeken van Robert Jordan's Rad Des Tijds. Ook de stad Minas Tirith (uit Lord of the Rings) is met zijn opeengepakte huizen en smalle straten en trappen waarlangs Gandalf de Tovenaar naar boven stormt een inspiratiebron geweest. Een soort van Middeleeuwse wolkenkrabbers omringd met een sfeer van magie en mysterie. De rotsgraven in het Turkse Myra brachten me op het idee van de "wandsteden", driedimensionale schilderijen geïnspireerd door middeleeuwse steden en stadjes. 

Ik werk ook in opdracht.

 

bottom of page