Dikhen
made by
Dick Hendriks
is een paragraaf.
De Toren van Babylon: Werkproces
september 2018
Mijn idee ontstaat tijdens een familie etentje waar mijn nichtje Fleur met het plan komt om ook een 3D schilderij te maken. We zoeken plaatjes op internet en komen uit bij Rivendell met zijn watervallen, de Elfenstad uit Lord Of The Rings. Een nieuwe uitdaging: watervalletjes. Het idee van echt water komt dus eigenlijk van Fleur. Dit project is geinspireerd op de Hangende Tuinen van Babylon en de Toren van Babel. Ik heb wat gegoogled en kom onder andere deze afbeelding tegen.
november 2018
Het begin is gemaakt. Centrale toren en de eerste laag plantenbakken van verschillende hoogten, afstand tussen waterstand en bovenrand moet +/- 15 cm zijn (optimaal voor hydrocultuur). Diepte plantenbak 20 cm, laag van 5 cm water. Langs de lange zijde een hoek eruit om aan te sluiten aan de centrale toren. Bij gebrek aan ruimte maak ik alles in de huiskamer.
januari 2019
De drie basiselementen. Water loopt via verticale gootjes naar vijvertjes. Centraal bassin onderin voor de waterpomp. Onderste vijvertjes staan hiermee in verbinding zodat al het water uiteindelijk weer in het centrale bassin loopt. Gootjes, vijvertjes en centraal bassin insmeren met polyesterhars. Eerste test met water: twee van de plantenbakken lekken en het water loopt buiten de gootjes en spettert bij de watervalletjes over de rand van de vijvertjes. Nog een keer insmeren met polyesterhars. Omdat dat spul toch wel heel erg stinkt en op mijn longen slaat besluit ik de logeerkamer leeg te maken en de hele boel naar boven te verhuizen.
maart 2019
Oplossing voor het opspattende water: Muurtjes die het spattende water tegenhouden. Boogjes erin waar het water door stroomt naar de volgende waterval.
De eerste duurtest. Hij heeft een uur gedraaid en geen lekkages te zien. Op een paar drupjes na ook geen wegspetterend water.
oktober 2018
Idee: Plantenbakken van watervast triplex, bekleed met polyesterhars.
Planten op hydrocultuur die water krijgen door watervalletjes. Een groot reservoir vanwaaruit het water omhooggepomt wordt, via verschillende watervalletjes loopt het water dan weer terug in het reservoir. Voordeel: je hoeft niet elke plantenbak afzonderlijk water te geven. Elke plantenbak staat in verbinding met een eigen vijvertje om het waterpijl constant te houden.
Ruwe schets: centrale vierkante toren met aan elke hoek een plantenbak. Tussen de plantenbakken de watervallen met vijvertjes.
Probleem: lampjes moeten geplaatst én vervangen kunnen worden dus ik moet er aan de binnenkant bij kunnen. Oplossing: 3 losse te stapelen basiselementen.
december 2018
Bovenste twee basiselementen. Gaten voor lampjes voorboren. Poortjes naar de "tuinen" erin zagen met inkijkmuurtje erachter met gat voor lampje. Bovenin bogen waaruit het water gaat komen. Opstaande randen om het water te geleiden naar de vijvertjes. Aansluiting voor slang maken. Uitsparingen voor galerijen en trappenhuizen. Om twee grote galerijen te kunnen maken besluit ik 2 vierkante plantenbakken te vervangen door twee L-vormige plantenbakken.
februari 2019
Ik ben maar vast begonnen aan de huisjes en balkonnetjes terwijl ik een oplossing probeer te bedenken voor het spattende water. Het buiten de gootjes lopen lijkt te komen doordat er te weinig water doorheen loopt, het water gaat "slingeren". Sterkere pomp geprobeerd en dit werkt, het water blijft nu binnen de gootjes maar blijft wel over de rand van de vijvertjes spetteren.
mei 2019
De toren is nagenoeg af. Voor het installeren van de lampjes schakel ik mijn
broer en zijn dochter in. Hij voor het aanleggen van het hele elektrische gebeuren, zij voor het programmeren van het computertje dat de lampjes aanstuurt. Plantjes erin en klaar!